Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των τύπων email POP3 & IMAP

Όταν ρυθμίζετε μια διεύθυνση email σε ένα πρόγραμμα-πελάτη email, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να τη ρυθμίσετε ως POP3 ή IMAP. Και οι δύο είναι τρόποι σύνδεσης στο διακομιστή αλληλογραφίας, ώστε να μπορείτε να διαβάσετε τα email σας μέσω ενός προγράμματος-πελάτη email (όπως το outlook).

Η λέξη IMAP (Internet Message Access Protocol)  είναι συντομογραφία για το πρωτόκολλο πρόσβασης μηνυμάτων Διαδικτύου. Με το IMAP, το τα email σας δεν παραμένουν στην τοπική συσκευή, όπως ένας υπολογιστής, αλλά παραμένουν στον διακομιστή (server).

Το POP3 (Post Office Protocol)  είναι συντομογραφία για το πρωτόκολλο ταχυδρομείου. Με την αλληλογραφία POP3, τα email σας θα αποθηκευθούν στην τοπική συσκευή (υπολογιστής ή κινητό).

Το IMAP είναι καλύτερο εάν πρόκειται να έχετε πρόσβαση στο email σας από πολλές συσκευές, όπως έναν υπολογιστή εργασίας και ένα έξυπνο τηλέφωνο.

Το POP3 λειτουργεί καλύτερα εάν χρησιμοποιείτε μόνο μία συσκευή, αλλά έχετε πολύ μεγάλο αριθμό email. Είναι επίσης καλύτερο εάν έχετε κακή σύνδεση στο Διαδίκτυο και πρέπει να έχετε πρόσβαση στα email σας εκτός σύνδεσης. Επιπροσθέτως, το POP3 είναι η μόνη επιλογή για να εξοικονομήσετε πόρους στον server.

Εάν επιλέξετε IMAP πρωτόκολλο,  όταν διαγράφετε τα email σας, αυτόματα διαγράφονται  από τον server και δεν ανακτώνται.

Στην περίπτωση POP3 ακόμη και όταν διαγράφονται από τον server, τα email παραμένουν στην συσκευή σας (εκτός και αν διαγραφούν και από εκεί, οπότε και δεν ανακτώνται).  Σας δινετε η δυνατότητα να ρυθμίσετε πόσες μέρες θέλετε να παραμείνουν στον server πριν διαγραφούν από αυτόν.

 

Στην επιλογή Παράδοση, μπορείτε να ορίσετε σε πόσες μέρες θα διαγράφονται τα emails από τον server ώστε να εξοικονομείτε χώρο. Στο παραπάνω παράδειγμα η κατάργηση από τον διακομιστή θα γίνει μετά από 14 ημέρες.